Wii U är här (den släpps i Sverige på fredag den 30 november). Inför julhandeln ser det positivt ut. Inför premiären i Storbritannien är den slutsåld och även i USA ser det bra ut. Både Nintendo och analytiker tror på tre miljoner sålda konsoler till jul.

Vi bör dock minnas att en stark säljstart är om än önskvärd inte nödvändigtvis detsamma som att konsolen blir en succé i slutändan. Gamecube sålde rekordsnabbt i början och Nintendo var inte sena att kalla den för den snabbast säljande konsolen någonsin i USA när den skulle lanseras i Sverige i maj 2002. Även Segas Dreamcast slog försäljningsrekord och sålde slut vid releasen i väst för att sedan köras över av PlayStation 2.

Wii U ser således ut att få en bra start. Men hur är maskinen? Eurogamer har tagit en närmare titt på Nintendos nya maskin och dess funktioner.

Wii U är lite längre och högre än sin föregångare,
men är fortfarande betydligt mindre än konkurrenterna.

Gamepaden, som väl är vad Nintendo ska hoppas locka nyfikna köpare, får beröm. Responstiden är bra, men kontrollen känns billig och leksaksaktig vilket gör att man kan ställa sig frågande till priset på konsolen. Det har ju sagts att kontrollen varit väldigt dyr att tillverka. LCD-displayen får väl godkänt, men batteritiden är alldeles för kort. Recensenten klagar också över att konsolen känns plastig och billig.

 Överlag tycks alltså Nintendo inte haft som målsättning att bygga en konsol som ser lyxig ut (men det var det nog ingen som hade väntat sig heller). Någon surfkonsol är Wii U heller inte. Den känner exempelvis inte igen adresser du skrivit tidigare, vilket gör att du måste skriva dem pånytt varje gång.

Sammanfattningsvis: Wii U är ”inte att betrakta som en next gen-konsol”. Rent tekniskt är den jämförbar med dagens konsoler PlayStation 3 och Xbox 360 (som ju är 6-7 år gamla), vilket måste sägas vara en besvikelse. Nintendo satsar alltså precis som förra gången på en konsol som ligger i linje med den pågående generationen i stället för att ta ett steg framåt. 
Jag tror att framgångarna för Wii U kommer att hänga på två saker: spelen och hur utvecklarna förmår utnyttja Gamepaden. I de första spelen verkar samarbetet mellan TV-skärm och Gamepad kännas påtvingat så till den grad att du på TV-skärmen får läsa att du ska titta på Gamepaden LCD-skärm. Det låter inte direkt intuitivt. 
För egen del blir det inget köp av Wii U. Jag kommer att vänta på Microsofts och Sonys next gen-konsoler. Inte minst känns detta som ett naturligt steg när mitt vardagsrum nu har fått sällskap av en smart-TV från Samsung (ES8005). Wii U doftar helt enkelt inte framtid utan känns snarare lite 2006.
Läs hela recensionen här.
(Visited 31 times, 1 visits today)