Utan Halo, ingen Xbox. Så enkelt är det. Hade det inte varit för Bungies mästerverk för snart ett kvartssekel sedan och den succé det spelet blev, hade Microsoft aldrig satsat vidare på sin spelkonsolverksamhet.

Nu är vi inne i den fjärde Xbox-generationen, och precis som Xbox onekligen har haft sina toppar och dalar har Halos formkurva varit allt annat än spikrak.

343 Industries har inte lyckats bära facklan de fick från Bungie särskilt väl. Halo 4 var väldigt bra, Halo 5 var bra men rörigt och gjorde Master Chief till en bifigur. Halo Infinite hade en fantastisk kampanj och kändes verkligen som en comeback för Master Chief. Men 343i lyckades inte med online co-op, vilket är en dödssynd när det kommer till Halo. De implementerade inte ens co-op med delad skärm, vilket var vad som gjorde Halo stort en gång i tiden. Bara det är häpnadsväckande.

Halo Infinite uppges ha dragit in bra med pengar men inte alls blivit så framgångsrikt som väntat. När det nu blickas framåt mot nästa Halo förefaller 343i fråntas mycket av ansvaret. Skälet uppges vara att Microsoft inte längre har förtroende för studions förmåga, vilket om det stämmer är högst förståeligt.

Arbetsstyrkan ska ha minskat från 500 till 280 personer det senaste året och marknadsföringen flyttats till Microsoft. 343i kommer endast ansvara för koncept- och förproduktion för de kommande två Halo-projekten, resten ska outsourcas, enligt detta rykte. Projekten uppges vara en remake av Halo: Combat Evolved samt Halo 7 (eller vilken titel spelet nu kan tänkas få).

Jag hade föredragit om en helt annan studio, typ Playground, tog över Halo. Nu verkar Microsoft ha valt en outsourcinglösning och gett 343i en annan roll. Återstår att se om detta kommer fungera bättre. I vilket fall lär nästa Halo vara minst två år bort.

Master Chief var som allra största 2007 när Halo 3 släpptes och slog rekord som den mest inkomstbringande releasen i hela underhållningsindustrin. I över ett decennium och med tre spel har 343i misslyckats med att hålla den nivån. I dag är det högst oklart om det varumärke som var det närmaste en Xbox-maskot vi någonsin kom kan göra en riktig comeback, om Master Chief kan bli stor igen.

En PlayStation-release för kommande Halo-spel är trolig, och kanske är detta den enda vägen framåt för att uppnå framgång. Det finns säkert många PlayStation-spelare där ute som aldrig spelat Halo men är väldigt nyfikna.

(Visited 92 times, 1 visits today)