Xbox One var ett debacle som det tog en hel generation att hämta sig från. Xbox Series X/S skulle bli en comeback, och även om konsolerna i sig är bra, i synnerhet Series X, har Microsoft misslyckats med att få fart på försäljningen. Den ligger efter både Xbox One och Xbox 360 när vi jämför dem under motsvarande tid på marknaden.

I ungefär ett decennium har det varit uppenbart att Xbox inte kan konkurrera med PlayStation. Microsoft har under denna tid lagt fram en annan affärsstrategi som involverar parallella lanseringar av spel på PC, vilket direkt gjorde att många saknar argument för att köpa en Xbox-konsol, och Game Pass som de försökt putta till så många plattformar som möjligt.

Idén har blivit att du inte behöver en Xbox-konsol för att spela Xbox-spel. Köp bara en Game Pass-prenumeration och du kan komma åt spelen på din laptop, din mobil eller din TV. Senaste nyheten här är samarbetet mellan Xbox och Amazons Fire TV.

Givet allt detta har många undrat om nuvarande konsoler är de sista från Microsoft. Xbox-chefen Sarah Bond förnekade detta så sent som i juni. Men det är helt uppenbart att Microsofts fokus inte är på hårdvaran.

Enligt uppgifter till The Verge kommer Microsoft upphöra med sin marknadsföring av Xbox-konsoler i EMEA-regionerna (Europa, Mellanöstern och Afrika):

In May, I received a tip that Microsoft is changing up its Xbox strategy for the new financial year in the EMEA regions. I haven’t been able to fully verify this, but the tipster claimed Microsoft will stop marketing Xbox consoles in certain markets in EMEA and focus only on Game Pass, cloud gaming, PC, and Xbox controllers. Microsoft has been struggling to sell Xbox Series S / X consoles in many countries across EMEA, and the tipster believes Microsoft will now allocate less console stock to Europe as a result. If you’ve heard more, please let me know.

Detta, om det stämmer, är inte ett dugg förvånande. EMEA är regioner där Xbox, vid sidan om Storbritannien, knappt existerar. I länder som Frankrike, Tyskland och Spanien får Xbox så mycket stryk att det är generande.

Det är givetvis så att Microsoft vill pusha för Game Pass, inte sälja konsoler till förlust. Det enda som gör att uppgifterna skaver lite är möjligen att Xbox påstår att de planerar nästa generations Xbox-konsoler. Vem som ska köpa dessa, när inte ens Microsoft själva visar någon tilltro till plattformen, är onekligen frågan.

Vi ser slutet på en era. Som hävdats många gånger förr går Xbox mot att bli en app och en prenumerationstjänst. Vi som varit med från dagen då den första Xbox lanserades kan förstås sörja detta lite. Men tiderna förändras och branschen likaså. Lyckligtvis finns det många retrospel kvar att utforska från Xbox gyllene era.

(Visited 86 times, 1 visits today)