När ett företag visar upp en ny produkt, må det vara en bil, spis eller spelkonsol, är det sista det vill att folk ska börja prata om något helt annat. Priset, exempelvis. Det är precis vad som har hänt Switch 2, och Nintendo har själva satt sig i denna sits.

Nintendos Doug Bowser säger i en intervju att priset på Mario Kart World motiveras med dess ”djup” i gameplay. Det låter minst sagt krystat, ett kartspel är generellt sett inte särskilt djupt. Vad tänker sig Nintendo att nästa stora Zelda-spel ska kosta i så fall?

Bowser pratar om ”varierade” priser på spelen till Switch 2. På det kan man svara att intresset för spelen också kommer vara varierande. Sanningen är att Nintendo testar marknaden igen. De gjorde det med The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, som kostade 70 dollar. Det gick utan problem. Nu testar de 80 dollar för Mario Kart World (digitalt) medan ett spel som Donkey Kong Bananza landar på Tears of the Kingdom-nivå. Ribban flyttas tydligt uppåt.

Varför? Som en analytiker uttryckte det: för att de kan. Priset på Switch 2 är nästan dubbelt så högt som på Switch, ej inflationsjuterat. Inte riktigt, men nästan. Det är en anmärkningsvärd höjning. Tidigare konsoler från Nintendo har legat runt 300 dollar. Wii U kostade 350 för den enda acceptabla modellen (den svarta), vilket ansågs vara lite på gränsen givet vad som erbjöds. Prissättningen blev en liten diskussion där i början. Men då kostade inte spelen 80 dollar.

Switch kostade 300 dollar, vilket blev runt 3700 kronor i Sverige. Även om Nintendo tog bra betalt för tillbehören verkade det inte spela någon roll för konsumenterna. Vi svalde hårt och betalade för våra JoyCons och extra handkontroller. Nu tar Nintendo ytterligare ett kliv ut i okänd terräng.

Nintendo agerar förstås inte i ett vakuum här. Sony satte en högre prislapp på sina PS5-spel, och det dröjde inte länge innan Microsoft hängde på. I dag kostar nya AAA-spel inte sällan 800 kronor. PlayStation 5 och Xbox Series X/S har också blivit dyrare under generationen, och det med besked. Det är ovanligt att priserna på konsolerna höjs. Utvecklingen brukar vara den motsatta.

Frågan är vilka konsekvenser stigande priser på spel och konsoler kommer få. Enligt Mat Piscatella på Circana (som bland annat rapporterar försäljningssiffror) kommer konsolspelande fortsättningsvis attrahera äldre spelare medan andra målgrupper dras alltmer till PC och mobilt spelande.

Det är inget orimligt antagande. För en barnfamilj kommer nämligen frågan behöva ställas: vill vi verkligen investera den här sortens pengar i en spelkonsol? Eller nöjer sig barnen lika bra med Roblox, Minecraft och lite annat på mobil och PC? Mobilerna och paddorna har vi redan.

Spel har aldrig varit billiga. Men det vore tråkigt om konsolspelande blev en hobby reserverad för äldre och personer med goda marginaler.

(Visited 68 times, 1 visits today)