Microsoft har redovisat sista kvartalet för sitt räkenskapsår, alltså Q4 2024 (som slutade den 30 juni). Bolaget hade inkomster på massiva 64,7 miljarder dollar, en ökning med 15 procent. Molntjänsterna ökade med 19 procent till 28,5 miljarder dollar och lär nog bara fortsätta öka. Här ligger Microsoft som bekant i framkant.

För Xbox ser det däremot både dystert och ljust ut, beroende på från vilket håll man ser saken. Hårdvara minskade med hela 42 procent, ett rent ras. Men det har varit uppenbart länge att Xbox Series X/S inte säljer längre, och tappet varje nytt år jämförs dessutom med ett svagt föregående år. Det är alltså en nedåtgående spiral. En liknande trend ses för Surface, Microsofts lyxserie av laptops, paddor och stationära skärmar, som minskat sju kvartal i följd. Synd på bra produkter. Vi har två finfina Surface Laptops här hemma som bara går och går.

Inkomsterna från spel och tjänster, där Game Pass ingår, ökade däremot med hela 61 procent, vilket nästan helt förklarades med uppköpet av Activision Blizzard King. Utan detta uppköp hade ökningen varit måttliga tre procent. Effekten av det högre priset på Game Pass kommer inte synas förrän i september.

Låt mig då förklara varför jag tror att Microsoft är ganska nöjda med hur det går för gamingverksamheten. Under minst tio års tid har Microsoft velat röra sig bort från hårdvara. Som det tjänsteföretag de är har konsolen egentligen alltid varit ett nödvändigt ont för dem, och de har aldrig tjänat några pengar på den.

Microsoft satte inte sin fot på spelmarknaden för att de älskade spel så mycket utan för att de var oroliga över att Sony höll på att ta över vardagsrummet och att detta, vilket var analysen man gjorde för snart 25 år sedan, skulle kunna hota PC-marknaden. Xbox blev deras svar, och på så vis kan man väl säga att de lyckades mota Olle i grind.

Xbox 360 var en stor succé och nådde en coolhetsnivå bland vanligt folk som nog ingen annan Microsoft-produkt någonsin gjort eller kommer att göra igen. Under hela tiden har Microsoft legat i framkant när det gäller digitala tjänster. Xbox Live tog vid där Segas onlinesatsning slutade och gjorde det med bravur.

När de utvecklade Xbox One var fokuset verkligen på det där vardagsrummet de ville erövra redan 2001. Konsolen skulle bli en underhållningshubb för hela familjen. Som vi vet blev detta en katastrof, men redan här pratade man om molnet som någon sorts gudomlig kraft som skulle kompensera för den gentemot PS4 relativt sett svagare Xbox One.

2018 kom Xbox Game Pass, en Netflix-liknande tjänst som ger tillgång till exklusiva förstapartsspel dag 1 samt en massa äldre titlar och vissa nya tredjepartstitlar. I takt med att tillväxten för Game Pass mattades av började Microsoft prata om att erbjuda Game Pass på alla tänkbara plattformar. De inledde ett samarbete med Samsung för att få Game Pass-appen på deras TV-apparater. Nu går det också att spela Xbox-spel genom en Amazon Fire TV-sticka.

Som bekant har Xbox också börjat släppa vissa tidigare exklusiva spel till PlayStation och Nintendos plattform, vilket steg för steg minskar människors incitament att köpa en Xbox. ”Varje skärm är en Xbox” är nu devisen. Lägg därtill de massiva uppköpen av spelstudior som nu gjort Xbox Game Studios till en gigantisk utgivare. För att få igen pengar på investeringen måste de bredda sig och släppa spel till alla plattformar, det vill säga där spelarna finns.

Samtidigt som försäljningen av Xbox Series X/S faller genom golvet, kommer Microsoft se ökade intäkter från spelförsäljning. Att Xbox som konsol går i graven är möjligen något som sörjs av trogna fans som varit med sedan den allra första konsolen, men knappast av Microsoft. Det var länge sedan framgång mättes i antalet sålda konsoler i den här branschen.

Nu kommer Xbox-plattformen inte försvinna över en natt. Microsoft har hävdat att de utvecklar nästa generations Xbox, så det får vi väl tro på. Men det lär bli en annan sorts plattform än vi är vana vid, och här finns redan gott om spekulationer. Personligen tror jag att det blir en dyr konsol för de mest trogna fansen, såld i ganska liten upplaga.

Efter den tror jag att det är slut. Xbox kommer bli en app som du kan få tillgång till i princip på varje skärm, alltså din TV, mobil, dator och padda. Och spelen från Xbox Game Studios? De kan du spela på din PlayStation 6 i framtiden.

(Visited 96 times, 1 visits today)