PS5 Pro har avtäckts. Därmed drog Sony bort duken från den sämst bevarade hemligheten sedan Darin kom ut som homosexuell.

Alla antog att den skulle komma. Men få trodde att prislappen skulle bli vad den blev. 700 dollar plus skatt i USA, 800 euro i Europa plus våra skatter och avgifter i Sverige vilket ger ett pris på någonstans runt 9500 kronor. Då ingår varken skivläsare eller ens ett ställ för att ställa konsolen vertikalt. Det är bisarrt mycket pengar för en uppgradering av en fyra år gammal konsol.

Priset är en sak, men jag tycker inte att Sony lyckades sälja in den alls. Sida vid sida-visningen av spel som rullade på PS5 respektive PS5 Pro visade endast marginella förbättringar på Pro-modellen. De flesta kommer ärligt talat inte se någon skillnad. Experterna på Digital Foundry tror inte att GTA VI kommer rulla i 60 bilder per sekund på PS5 Pro.

De hade kort sagt kunnat göra detta betydligt bättre. Kanske genom att dela upp visningen i flera delar, men framför allt genom att visa hur nya PS5-spel rullar på den uppgraderade hårdvaran.

Avtäckningsvideon har över 130 000 nedtummar på YouTube, och all respons från såväl PlayStation-fans som speljournalister har varit negativa. Betyder då detta att PS5 Pro kommer floppa? Inte nödvändigtvis. Sony lyckades sälja runt 15 miljoner enheter av PS4 Pro, och analysföretaget Piers Harding-Rolls bedömer att Sony kommer lyckas sälja 13 miljoner enheter fram till 2029 varav 1,3 miljoner vid lanseringen. Det är lite under vad PS4 Pro presterade.

Det återstår att se om den analysen håller. Men helt klart finns det folk som är villiga att betala mycket för att få det senaste och hetaste. Prislappen kommer skrämma bort många, men PS5 Pro är inte tänkt att ha s.k. mass appeal utan vara en produkt för die hard-fansen som är glada att öppna plånboken för marginella förändringar.

Den stora frågan är hur många som kanske hade funderat på ett köp men som nu avstår på grund av Sonys allt annat än imponerande visning härom kvällen.

(Visited 67 times, 1 visits today)