Vi är redan fyra år in i denna konsolgeneration. Tiden har gått oerhört fort. Släpptes inte PlayStation 4 och Xbox One alldeles nyss? Uppenbarligen inte. Om en dryg vecka lanserar Microsoft sin tredje Xbox under denna tid.
Mitt förhållande till Xbox under dessa fyra år har varit stormigt. Från tämligen trogen kund sedan 2002 till försmådd och nästan kränkt användare 2013 till att åter igen ta skydd under det gröna paraplyet två år senare.
När jag köpte Xbox One för drygt två år sedan räknade jag med att den skulle bli ett komplement till min PlayStation 4. Jag skulle spela Halo, Forza Horizon och andra exklusiva spel på den, men multiformatsspelen skulle jag köpa till PS4. Det har blivit tvärtom.
I dag är Xbox One min primära konsol. Talande för detta är att min PS4 med 500gb hårddisk ännu inte är helt full medan jag köpt en Xbox One S med 2tb hårddisk för att få plats med alla spel.
Jag är själv förvånad över att det har blivit så här. PS4 är fortfarande i hög grad den bästa konsolen på marknaden med överlägsna exklusiviteter som Uncharted 4, God of War, Tearaway Unfolded, Horizon Zero Dawn och mycket mer på gång. Den är således oumbärlig, men bara för dessa exklusivteter. Xbox One har vuxit till den bästa allroundkonsolen för mig, mycket tack vare den överlägsna handkontrollen.
Köpet av Xbox One S fick mig att slutligt inse vilken lång resa som formatet har tagit sedan den där famösa avtäckningen i maj 2013. Många, även jag, har funderat över hur det hade gått om Xbox One S var den konsol som Microsoft släppte från första början. Föreställ dig: ingen Kinect, bara en riktigt attraktiv och liten spelkonsol med UHD Blu-ray-läsare och fullt fokus på spel.
Det är förstås en intressant spekulation. Men troligen var 4K lite för dyrt då, och sannolikt är det så att Microsoft hade behövt matcha Sonys 399 dollar för att alls ha en chans. I slutändan hade de även i detta scenario suttit med en något svagare konsol för i bästa fall samma pris som Sony.
De tog en chansning på Kinect och all-in-one-underhållning och misslyckades. Sedan dess har de fått kämpa för att vinna tillbaka kundernas förtroende, och i de flesta fall hade det tåget redan gått eftersom ytterst få köper både en PlayStation och en Xbox. Sony hade hunnit locka över många gamla Xbox 360-ägare.
Det var mycket som blev fel med Xbox One i början.
Tidningen Edge hade denna korta kommentar.
Om Microsoft fick precis vad de förtjänade när de trampade på sina trogna fans 2013 kan jag tycka att de skulle förtjäna lite mer framgång nu fyra år senare. Medan Sony närmast suttit stilla i båten har Microsoft under denna tid genomfört en hel del påtagliga förändringar till det bättre. Gränssnittet har utvecklats markant sedan 2013, och med den senaste uppdateringen tycker jag att de faktiskt passerar Sonys enkla och avskalade motsvarighet till PS4.
Att plocka bort Kinect var lika prestigelöst som det var nödvändigt, och lanseringen av den lilla Xbox One S ett stort steg framåt i design och användarvänlighet. I dag känns Xbox både i gränssnitt och i rent fysiskt utseende som en modern plattform.
Xbox One går knackigt försäljningsmässigt, men Microsoft har sedan en tid tillbaka flyttat fokus från att maximera antalet sålda konsoler till att dra in pengar på tjänster genom att locka in människor i ekosystemet. Den Netflixliknande tjänsten Xbox Game Pass är det senaste tillskottet. Microsoft satsar också hårt på bakåtkompatibilitet samt Play Anywhere, som knyter samman spelare på olika plattformar (något Sony än så länge vägrar integrera PlayStation i).
Under det senaste kvartalet steg omsättningen för mjukvara och tjänster med hela 21 procent medan ökningen för tillväxten för hela speldivisionen var måttliga en procent. Om Xbox Game Pass blir populärt behöver Microsoft inte sälja lika många konsoler som tidigare. Antalet inkomstkällor ökar. I slutändan är det ändå inkomsterna det handlar om, inte antalet sålda enheter.
Det är tydligt att företag ofta är som bäst efter att de har tabbat sig. Utan debaclet med PS3 hade PS4 inte blivit en så pass bra produkt. Nintendo har stormat tillbaka efter de förfärliga åren med Wii U och levererat oss Switch. Microsoft har lyckats förbättra sig på alla områden med Xbox One, och vi kan utgå från att de dragit tydliga lärdomar från misstagen när de nu sannolikt sitter och planerar nästa generations Xbox.
Företag kan förändras och förbättras. Men de behöver ofta oss konsumenter till hjälp för att förstå det.