Vad som utan tvekan är den största affären i spelbranschens och Microsofts historia har nu bekräftats: Microsoft köper upp Activision Blizzard för ofattbara 68,7 miljarder dollar.
Därmed adderar de ännu ett gäng framgångsrika varumärken till sin växande katalog och stärker sin utvecklingskapacitet massivt. Här hittar vi gigantiska serier som Call of Duty, Diablo, World of Warcraft, StarCraft, Overwatch men också pengamaskinen Candy Crush och PlayStation-bekanta Crash Bandicoot.
Affären är gigantisk. Monumental. Och förstås väldigt betydelsefull för hela branschen. Jag drar mig till minnes hur många resonerade när Microsoft för över 20 år sedan annonserade att de tänkte ge sig in i Tv-spelbranschen med en helt egen konsol. Det fanns gott om misstankar om att de helt enkelt tänkte klampa in och köpa upp företag till höger och vänster. Den största affären där i början var köpet av Rare, men sedan hände det inte så mycket förrän de många år senare köpte Mojang.
Under Phil Spencer har Xbox fått alltmer utrymme i Microsofts satsningar. Xbox har gått från att vara ett rebellprojekt i garaget till att bli en storsatsning för hela bolaget. Det är en bedrift av Spencer och hans team.
Frågan är vad affären kommer betyda i praktiken. Att alla spel under Activision Blizzards paraply kommer bli Xbox-exklusiva är inte alls så självklart som det kan verka. Uppköpet av Mojang (för i sammanhanget futtiga 2,5 miljarder dollar) ledde inte till att Minecraft blev en Xbox-exklusiv titel. Minecraft har i stället fortsatt att vara en multiformatstitel och håvat in pengar den vägen. När det gäller Bethesda har budskapet varit att vissa men inte alla spel kommer vara Xbox-exklusiva.
Skillnaden här är förstås prislappen. Microsoft betalar inte över 600 miljarder kronor för att alla som vill ska kunna fortsätta spela spelen på PlayStation. Att åtminstone vissa av de största titlarna kommer bli konsolexklusiva på Xbox kan vi räkna med.
Samtidigt har Xbox offentliggjort att Game Pass nu har 25 miljoner prenumeranter, vilket är en ökning från 18 miljoner på ett år. Någon offentlig prognos har vi inte sett, men det är möjligt att tillväxten går lite för sakta för Microsofts smak och att Activision Blizzard-affären är ett bevis för att de vill öka takten ytterligare.
Jag är lite kluven till dessa enorma uppköp. En del av charmen med spelbranschen har alltid varit varje konsols unika spelutbud, och att spelare fått väga för och emot när vi valt konsol. Med massor av självständiga utvecklare har det varit spännande när exklusiva titlar hittat till ett enskilt format, men med tiden har alltfler utgivare valt att släppa sina spel på flera format samtidigt vilket breddat utbudet på alla konsoler.
Det vi nu ser är ett slags konsolidering av bolag som innebär att ett fåtal aktörer i princip äger större delen av en hel bransch. Det var väl oundvikligt att denna internationella kapitalistiska trend slutligen även skulle nå spelbranschen. Rent krasst betyder detta att ett enda företags, eller en enda chefs, beslut kan påverka miljarder människor.
Det finns förstås positiva aspekter här också. Inte bara för alla Xbox-spelare och Game Pass-prenumeranter som kommer få ännu fler spel att välja bland utan också för att det problemtyngda Activision Blizzard, som dragits med usel arbetsmiljö, kanske kan få den nystart som bolaget verkligen behöver.
Jag har sett kommentarer om att denna affär betyder slutet för Sony. Så är det naturligtvis inte. Om Call of Duty skulle bli konsolexklusivt på Xbox vore det förstås ett hårt slag mot PlayStation, men Sony har så pass många starka egna varumärken och PlayStation är ett så internationellt starkt sådant i sig självt att de kommer klara sig ändå. Vi kommer inom kort få se Sonys kontring till Game Pass, och lite beroende på hur Sonys erbjudande ser ut där kan vi börja spekulera i hur deras framtida affärsmodell kan tänkas se ut.
Affären mellan Microsoft och Activision Blizzard kommer inte vara klar förrän om ett år, vilket betyder att ingenting händer här och nu. Detta är en långsiktig investering som inte lär bära frukt i form av nya exklusiva spel än på flera år. Sannolikt finns det många avtal som rör spel och marknadsföringen av dem till PlayStation som Microsoft helt enkelt inte kan göra så mycket åt förrän de har löpt ut. PS5-ägare bör således inte svettas alltför mycket. Än.
Slutligen: vad vill då Microsoft med denna megaaffär? Vilket är målet? Kanske kan vi ana ett svar i det pressmeddelande som företaget släppte: de vill ”bring joy and community of gaming to everyone across every device”.
Kort sagt slår Xbox ett slag för sin molntjänst. Min oro är att Microsoft på sikt vill förvandla Xbox till en app, en tjänst (givetvis via en prenumeration på Game Pass), och bli den ledande strömningstjänsten för spel i världen. Därmed skulle Xbox inte längre vara en konsolplattform. Vi är definitivt på väg i den riktningen.
Allt ägs väl av två investeringsenheter oavsett? 🙂
(Jag tvekar att kalla dem ”företag”.)
Microsoft är något av IT-världens Disney – de vill äga all underhållning.
Försöker köpa alla spel i fysisk form. Ännu så länge behöver man inte vara uppkopplad jämt.